Meillä monella on haave ja kaipaus omaan kotiin. Koti on parhaimmillaan paikka, jossa saa olla vapaasti oma itsensä, eikä omaa olemistaan tarvitse selitellä kenellekään. Koti on pohjimmiltaan turvallisuuden tunne ihmisen sisimmässä. Kuitenkin itse fyysinen asunto tulee olla miellyttävä ja sen hallintaoikeus vakaalla pohjalla, jotta asunnossa voi tuntea olonsa turvalliseksi ja paikkaa voi kutsua kodiksi. Koti voi olla vuokrattu tai itse omistettu, mutta on hyvä tiedostaa molempien hallintamuotojen ominaisuudet ja vaikutukset omaan talouteen.
Olemme tottuneet siihen, että opiskelijan koti on monesti vuokra-asunto. Tämä on normaalia, eikä asiaa ole monestikaan kyseenalaistettu. Kuitenkin tuntuu ristiriitaiselta, että vuokra-asumisesta maksetaan kuukaudessa jopa suurempia summia, kuin maksettaisiin oman asunnon asuntolainan lyhennyksiä. Erona on kuitenkin se, että vuokraan käytettyjä varoja et ikinä saa takaisin toisin kuin lainanlyhennyksiä. Oma maksettu asunto on osa varallisuuttasi, sijoitettua pääomaa, jonka avulla voit tehdä myös voittoa ja kerryttää varallisuuttasi edelleen.
Vuokra-asumisessa piileekin juuri se ongelma, että henkilöt, joilla on jo ennestään omaisuutta ja tuloja, keräävät vuokratuloilla edelleen omaisuutta niiltä, joilla varallisuutta on lähtökohtaisestikin vähemmän. Vuokralle kuitenkin päädytään usein esimerkiksi siksi, ettei omaisuutta ole vielä kertynyt asuntolainan saantia varten.
Ovinan tarina alkoi siitä tosielämän havainnosta, että opiskelijan ja muidenkin vuokralla asuvien olisi taloudellisesti kannattavampaa omistaa asunto, eikä asua vuokralla. Tekemällä asunnon ostaminen helpommaksi, voidaan omistusasunnot tuoda myös niiden asiakkaiden ulottuville, jotka muutoin valitsisivat asumismuodokseen vuokra-asumisen.
1.1.2024 tullut varainsiirtoveron uudistus madalsi kiinteistöjen varainsiirtoveroa neljästä prosentista kolmeen ja asunto-osakkeiden kahdesta 1,5 prosenttiin. Samalla ensiasunnon ostajan varainsiirtoveronvapaus poistui. Kokonaisuutena tämä uudistus edistää asuntojen myyntiä eikä ostajan toisaalta ole mielekästä myöskään pantata ensiasunnon ostoa tulevaisuuteen, kun varainsiirtovero on kaikille saman suuruinen.
Ensiasunnon osto kuulostaa hienolta, mutta joitakin se saattaa myös jännittää. Käytännössä ensiasunnon osto tarkoittaa kuitenkin yksinkertaisesti ensimmäisen oman asunnon ostoa, mihin valtion puolesta kannustetaan tarjoamalla ensiasunnon ostajalle tiettyjä lainansaantietuja yhä edelleen, vaikka veroetu poistuikin.
Ensiasunnon ostajalla tarkoitetaan verottajan mukaan juridisesti seuraavaa:
• 18-39 vuotiaita ihmisiä, jotka omistavat kaupan jälkeen asunnosta 50% tai enemmän
• Ostaa asunnon vakituiseksi asunnoksi ja muuttaa siihen kuuden (6) kuukauden kuluessa kaupanteosta
• Ei ole kaupantekohetkellä omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50% tai enempää.
Ensiasunnon ostaja saa asuntolainan vain viiden prosentin omarahoitusosuudella. Asuntolainan korot ovat myös osittain verovähennyskelpoisia ja myös tässä ensiasuntoa varten otetusta lainasta saa vähentää tavallista asuntolainaa suuremman osuuden. Kun tavallisesti ansiotuloista vähennettävä alijäämähyvitys on 30%, niin ensiasunnon lainan kohdalla hyvitys on 32%. Pitkällä tähtäimellä tämä on myös merkittävä summa.
Asunnon ostamista saatetaan pitää vaikeana ja sitovana. Koetaan, että vuokra-asuminen on huolettomampaa ja vaivattomampaa. Kuitenkaan näin ei tarvitse olla. Nykyteknologialla asunnon ostaminen voi käytännössä onnistua ihan samoin omalta kotisohvalta käsin kuin vuokra-asunnon hankkiminen. Lisäksi asunto-osakeyhtiöllä on vastuu kiinteistön ylläpidosta, jolloin osakkeenomistaja vastaa omasta asunnostaan kuten vuokralla asuessaankin tekisi. Asuntojen edelleen myynti on myös hyvin tavallista, eikä ostajan tarvitse sitoutua asuntoon loppuelämäkseen. Oma asunto on sijoitus, joka kerryttää omaa varallisuutta päinvastoin kuin vuokralla asuminen.
Omaan kotiin on siis mahdollista päästä jo nuorena. Me haluamme olla mahdollistamassa tämän.